Helló Tihany - Látnivalók

Látnivalók

Nevezetességek, látnivalók

Belső-tó

Belső-tó

A Belső-tó a Tihanyi-félszigeten található, melyet egy keskeny földkaréj választ el a Balatontól. Meglepő, de nincsenek egymással összeköttetésben, a tó vulkáni működés eredményeként jött létre. A néhány száz méterre lévő Külső-tó tájvédelmi körzet, természetvédelmi okokból nem látogatható. A félszigeten honos levendulák között lépdelve varázslatos illatfelhőben sétálhatunk, és megcsodálhatjuk a vulkánosság emlékét mai napig őrző gejzírkúpok és gejzírmezők formációt.

Aranyház-gejzírkúp

Aranyház-gejzírkúp

A Szarkádi-erdő és a Belső-tó között elterülő gejzírmező mintegy hárommillió évvel ezelőtt keletkezett. A gejzírek közül ma már csak mintegy 50 db található, közülük a legnagyobb az Aranyház-gejzírkúp, mely nevét a tömegesen rátelepedett sárga színű zuzmóról kapta.

Apáti templomrom

Apáti templomrom

A Tihanyi-félszigeten, az Apáti-hegy lábánál fekvő, hajdani Apáti település egyetlen ránk maradt emléke, a templom. Az épület a török hódoltság alatt pusztult el a faluval együtt. Az Apáti templomrom Helyreállítási Alapítvány építette újjá, manapság már miséknek és koncerteknek is otthont ad, igaz még sokan apáti romként emlegetik.

Múzeumok

IV. Károly Kálvária

IV. Károly Kálvária

A Krisztus kínszenvedését és keresztútját jelképező, feliratos és bronz domborműves kőből készült stációit, sztéléit, a történelmi Magyarország vármegyéinek és szabad királyi városainak nevében állították fel. A délre lejtő domboldal tetején épült fel Krisztus kőkeresztje, háttérben pedig gejzírites mészkőtömbökből épített “hármas halom” és IV. Károly magyar király bronztáblája.

Útvonalak

Visszhang-domb

Visszhang-domb

A Visszhang-domb a Pisky-sétány végén található, mely a 18.század közepén jött létre. Itt helyezkedik el az Echo-kő, melytől az elkiáltott szavak az Apátság faláról pár másodperc leforgása alatt visszaverődnek.

Echo étterem - Hello Tihany!
Echo étterem - Rege cukrászda
Echo étterem
Echo étterem - Lavender Tihany
Echo étterem - Lavender Garden
Echo étterem - Levendula Kézműves Fagylaltozó
Echo étterem - Dottó kisvonat Tihany
Pecsétgyűjtő